prof. Dr. Yeşil Çeliktaş ve ekibi çip üzerinde meme kanseri modeli geliştirdi
Ege Üniversitesi (AB), nitelikli akademik faaliyetleriyle hem bilim dünyasına hem de insanlığa katkı sağlamaya devam ediyor. EÜ Mühendislik Fakültesi Biyomühendislik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Ek Küme (UPAG) ve Polonya Ulusal Araştırma ve Geliştirme Merkezi (NCBR). . Projede geliştirilen çip üzerinde meme kanseri modeli ile meme kanserinin yayılmasındaki farklı aşamalar en iyi şekilde taklit edilirken, hayvan deneyleri azaltıldı.
Ege Üniversitesi’nin sağlık alanında Türkiye’nin referans merkezi olduğuna işaret eden Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, “Üniversitemiz birçok alanda olduğu gibi sağlık hizmetleri alanında da ülkemizin referans merkezlerinden biridir. . Egeli akademisyenlerimizin geliştirdiği projelerle sağlıkta birçok alternatif tanı ve tedavi uygulamasını hayata geçirerek yeni başarılara imza atmaya devam ediyoruz. Bu kapsamda Biyomühendislik Anabilim Dalı öğretim üyemiz Prof. Dr. Hasret Yeşil Çeliktaş’ın yürüttüğü proje ile çip üzerinde meme kanseri modeli üretildi. Çip üzerinde meme kanseri modeli, potansiyel terapötiklerin etkinliğini değerlendirmek için güçlü bir klinik öncesi uygulama aracı olacaktır. Başarısından dolayı Prof. Dr. Yeşil Çeliktaş hocamızı ve ekibini tebrik ediyorum” dedi.
“Meme kanserinin mekanizması en iyi şekilde anlaşılmalıdır”
Meme kanseri ve araştırma süreçleri hakkında bilgi veren Prof. Pek çok farklı türü bulunan meme kanserinin mekanizmasının en iyi şekilde anlaşılması gerekmektedir. Sonuç, kansere karşı geliştirilecek tedaviyi de belirleyecek. Meme kanserinin karmaşık mekanizmalarını anlamak için araştırmaların in vivo, yani bütün bir organizma üzerinde yapılması gerekir. Normal mekanik, fiziksel ve biyokimyasal fonksiyonlarda meydana gelen bozuklukların en gerçek haliyle taklit edilmesi ancak hücre temelli sistemler ile mümkündür. Son zamanlarda 3 boyutlu hücre kültürleri, sıklıkla kullanılan 2 boyutlu hücre kültürlerinin hücreler arası ve hücre-matriks etkileşimleri gibi in vivo koşulları taklit etmede yetersiz kalması nedeniyle ilgi odağı olmuştur.
prof. Yeşil Çeliktaş, “Kanser biyolojisini anlamaya ve ilaç geliştirmeye yönelik çalışmalarda, hücre kültürü çalışmalarının ardından gerçekleştirilen hayvan deneyleri yerini in vivo alternatif sistemlere bırakmıştır. Bu gelişmede benzerlik, maliyet, zaman, aktivite, güvenlik ve etik ilkeler gibi birçok faktör etkili olmuştur. 2021 tarihli ‘FDA Modernizasyon Yasası’nda (HR 2565), çip üzerindeki organ sistemleri ve mikrofizyolojik sistemler, meme kanserine karşı geliştirilecek bir ilacın etkinliğini ve güvenliğini belirlemede hayvan denemelerine alternatif olarak yenilikçi bir yaklaşım sunuyordu. Modernizasyon Kanunu ile ilgili projemiz kapsamında çip üzerinde meme kanseri modeli geliştirdik. Bu model sayesinde meme kanserinin invazyon ve intravazasyon gibi farklı yayılım evrelerinin en iyi şekilde taklit edilmesini sağladık. Böylece mümkün olduğunca hayvan deneylerini azaltmayı amaçladık. Ek olarak, geliştirdiğimiz çip üzerinde meme kanseri modeli, potansiyel terapötiklerin etkinliğini ve güvenliğini değerlendirmek için güçlü bir klinik öncesi uygulama aracıdır.”
Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı