Sağlık

İnatçı bir öksürüğünüz varsa dikkatli olun!

ANTALYA (İGFA) – Öksürük birçok nedene bağlı olabilir. 3 haftaya kadar süren öksürük akut öksürük, 3-8 hafta arası sürüyorsa subakut öksürük, 8 haftadan uzun sürüyorsa kronik öksürük olarak adlandırılıyor.

İnatçı bir öksürük ihmal edilmemelidir; Ciddi bir hastalığın habercisi olabileceğinden öksürüğe neden olan sorun vakit geçirilmeden belirlenmelidir.

Üzgün. Dr. Nazlı Deniz Atik öksürük ve nedenleri hakkında bilmeniz gerekenleri anlattı.

DOĞAL ÇİZGİ ÖKSÜRÜKTE KENDİNİ GÖSTERİR

Öksürüğün en sık nedeni geniz akıntısıdır. Alerjik durumlar, grip, soğuk algınlığı vb. nedenlerden dolayı gelişebilir. Hastalıklar da geniz akıntısına neden olabilir. Sinüs irrigasyonu, burun spreylerinin uygulanması ve burnu açmak ve geniz akıntısını azaltmak için antihistamin tedavileri geniz akıntısını ve buna bağlı öksürüğü azaltacaktır. Solunum yolu enfeksiyonlarından sonra oluşan öksürük, hava yollarının aşırı duyarlılığına (bronş hiperaktivitesine) bağlı olarak 8 hafta kadar sürebilir. Endişe etmenize gerek yok, geçici bir durum. Ancak öksürük gece uykunuzdan uyanıyorsa veya günlük yaşam aktivitelerinizi etkiliyorsa mutlaka bir hekime başvurmalısınız. Doktorunuz bu geçici süreci daha kolay atlatmanıza yardımcı olacak ilaçları yazacaktır. Öksürüğü hafifletmek için zencefil, zerdeçal, bal, adaçayı ve kekik çayı gibi doğal sistemlerden de yararlanılabilir.

3-4 hafta süren akut öksürükler çoğunlukla enfeksiyonlara bağlıdır. Bu enfeksiyonlar üst solunum yollarında veya alt solunum yollarında meydana gelebilir. Öksürüğe eşlik eden balgam varlığı, sarı-yeşil-kahverengi balgamın fazla olması ve ateş enfeksiyonu düşündüren nedenlerdir. Bu durumda mutlaka bir doktora danışılmalı ve gerekli tetkiklerin ardından tedaviye başlanmalıdır.

KRONİK HASTALIKLARI OLANLAR ÖZELLİKLE DİKKATLİ OLMALI!

Özellikle hipertansiyon, diyabet gibi kronik hastalıkları bulunanlar ve risk altındaki bireylerin enfeksiyonlardan korunmaları için mutlaka her yıl grip aşısı yaptırmaları gerekmektedir. Kronik akciğer hastalığı olan (astım, KOAH, bronşektazi gibi) hastaların grip aşılarının yanı sıra mutlaka pnömokok yani zatürre aşısını da yaptırmaları gerekmektedir. Aşılarla enfeksiyon riski azaltılır. KOAH hastalarında, ergenlik döneminde aşılanmamış hastalarda boğmacadan korunmak için Tdap (dTaP/dTPa) aşısı, 50 yaş üstü KOAH hastalarına ise Zoster aşısı önerilmektedir.

8 haftadan uzun süren öksürüklere alerji, sinüzit, reflü, diğer hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçlar (tansiyon ilaçları gibi), sigara kullanımı, kalp yetmezliği, astım, kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH), akciğer fibrozisi (bağırsak dokularının sertleşmesi) neden olabilir. akciğer) ve hatta akciğer kanseri. olabilir. Bu durumda mutlaka bir göğüs hastalıkları uzmanına başvurulmalıdır.

ÖKSÜRÜK NEDENLERİNDEN BİRİ REFLÜ

Mide asidi yemek borusunun ve nefes borusunun üst kısımlarını tahriş ederek öksürük refleksini tetikleyebilir. Öksürüğün yemekle ilişkili olması, ağza acı su gelmesi ve semptomların gece uyurken daha sık ortaya çıkması da reflüyü düşündüren diğer semptomlardır. Öksürüğünüze mide şikayetleri de eşlik ediyorsa mutlaka bir dahiliye uzmanına veya gastroenteroloğa başvurmanız önerilir. Gece öksürüğünün diğer nedenleri arasında astım, kalp yetmezliği ve kronik sinüzit yer alır. Uzun süren öksürük, göğüs hastalıkları, kulak burun boğaz hastalıkları durumunda kardiyoloji ve dahiliye doktorları ekip halinde çalışarak nedenini araştırıyor.

Sigara içmek aynı zamanda öksürüğün de yaygın bir nedenidir. Sigara içmek aynı zamanda zatürre riskini de artırır. Sigara içenlerde sigara içilmediğinden dolayı gece boyunca hava yolları temizlenmeye başladığından sabahları öksürük ve balgam üretimi görülebilir. Sigara içmek aynı zamanda akciğer kanseri riskini de arttırır.

Özellikle 8 haftadan uzun süren öksürüğü olan kişilerin mutlaka göğüs hastalıkları uzmanına başvurması gerekmektedir. Öksürük şikayetiyle başvuran hastalarda öncelikle fizik muayene, ardından akciğer filmi, solunum fonksiyon testi ve gerekiyorsa laboratuvar tetkikleri ve akciğer tomografisi yapılıyor.

haberguzelbahce.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu