YKS’ye sayılı günler kala Doğa Koleji’nden öneriler
Doğa Koleji Lise Rehberliği Bölüm Başkanı Işıl Can, sayılı günler kala 2023 Yüksek Öğrenim Kurumları Sınavı (2023-YKS) ile öğrenci ve ailelere tavsiyelerde bulundu.
Kolejden yapılan açıklamaya göre 2023-YKS 17-18 Haziran tarihlerinde yapılacak.
Can yaptığı açıklamada, sınava akademik bilgi ile girmek kadar değerli olan bir diğer noktanın da pozitif psikoloji ile sınava girmek olduğunu belirtti.
Can, “Psikolojik üstünlükle sınava girmek tüm sınavı etkileyecek bir unsurdur. Sonunu düşünerek başlamak, başarılı olacağınızı ve sınavınızın iyi geçeceğini düşünmek, olumsuz düşünceler yerine olumlu sonuçlara odaklanmak başarıyı etkiler” dedi. sınav başarınız olumlu yönde.” terimleri kullandı.
YKS sınavının son bir şans olarak değil, yeni kapılar açmak için bir fırsat olarak görülmesi gerektiğini belirten Can, şunları kaydetti:
“Kariyer yolculuğunuzda değerli bir adım evet ama meslek kavramı uzun soluklu bir yolculuk. Sonuç ne olursa olsun herkes için sıfırdan başlayacak bir üniversite hayatı sizi bekliyor olacak. Sınavda verilen emek yıl boyunca yapılan hazırlık süreçleri, sınav sonucundan daha değerlidir.Sınav sonrasında gerçekleşecek olan üniversiteye geçiş, tercih ve yerleştirme sürecinde gerçek kararlar verilmesi, öğrencilerin kariyer yolculuklarında en az sınav kadar değerlidir. .Sınav sabahı okula ulaşım sıkıntısı yaşamamak için sınav gününden önce sınavın yapılacağı okulları gidip görmekte fayda var.
Adayların sınavdan en az 1 saat önce sınavın yapılacağı binanın önünde hazır bulunmaları gerekmektedir. Öğrenciler yıl boyunca çok çalıştılar, konuları öğrendiler, tekrarladılar ve soruları çözdüler. Çalışmaya son hafta devam edilmelidir. Son günlerde akademik olarak kendilerini yeterli hissetmedikleri konuların üzerinden bir kez daha geçebilirler. Deneme sınavını çözmek, deneme sonrasında yanlış ve boş sorulara dönmek, eksiklere bakmak ve puanları tekrarlamak son haftalar için en iyi çalışma stratejisi olup sınav sürecini daha doğru yönetmenize ve başarınızı artırmanıza yardımcı olacaktır.
“Geçen hafta uyku sistemi çok önemli”
Can, sınavlarda başarılı olmak için sadece iyi çalışmanın değil, sınav sırasında zamanı da iyi yönetmenin gerekli olduğuna dikkat çekti.
Bu nedenle hangi testten başlanacağına, her test için ne kadar süre ayrılacağına önceden karar verilmesinin ve sınav anında uygulanmasının önemli olduğunu vurgulayan Can, şu değerlendirmede bulundu:
“Son hafta şu ana kadar yapılmadıysa sınavda zamanın nasıl yönetileceğine karar verilmeli. Her şey sizinle başlar. Önce kendi zaferinize inanmalı ve başarılı olmak için kendinize güvenmelisiniz. Pozitif psikoloji sınav başarısını olumlu yönde etkileyen değerli etkenlerden biridir.Olumlu düşün ve kendine inan.Unutulmamalıdır ki sınav sonucu yıl boyunca verilen emektir.Başaracağına inan. ” değerlendirmesini yaptı.
Sınava günler kala yaralanmalara neden olabilecek fiziksel aktivitelerden uzak durulması gerektiğini vurgulayan Can, şu ifadeleri kullandı:
“Sınav gününe kadar kendinize dikkat etmeli ve özen göstermelisiniz. Sınav öncesi beslenmeye dikkat etmeniz çok önemli. Bu haftadan önce hiç yemediğiniz bir yemeği yememeye özen göstermelisiniz. Çok ağır ve yağlı yiyeceklerden uzak durmak faydalı olacaktır.Ayrıca çok ağır ve yağlı yiyeceklerden uzak durmakta fayda olacaktır.Çok değerlidir.Aynı saatte kalkmaya dikkat ederek biyolojik ritminizi düzenleyebilirsiniz. Sınav günü yorgun ve uykulu hissetmemek için sınav günü sabah aynı saatte kalkmanız gerekiyorsa son hafta erken uyuyun.”
Sınavdan bir gün önce kişinin kendisini rahatlatan aktivitelere vakit ayırabileceğini, mümkünse dinlenmeye özen göstermesi gerektiğini ifade ederek, sınavla ilgili iletişimin sınav öncesi tamamlanmasını tavsiye ederek, “Başarı” mesaj atılmalı ve aile, akraba ve arkadaşlarla bu konudaki görüşmeler sınavdan 48 saat önce sona ermelidir.
“Veliler sınav öncesi öğrencilerin motivasyonunu kimsenin etkilemesine izin vermemeli”
Sınav sonrasında sınavla ilgili olumsuz değerlendirmelerde bulunmamaya ve moral bozmamaya özen gösterilmesi gerektiğini belirterek şu önerilerde bulundu:
“Sınav bitti, zihinlerde bitmeli. Kendinizi hazır hissediyorsanız TYT hakkında konuşabilir ve soruları değerlendirebilirsiniz. TYT’nin ertesi günü hızlı bir şekilde uygulanacak olan AYT için öğrencilerin dinlenmesi değerlidir. ve keyifli bir şeyler yapın.Zihin dinlenmeli.Pazar günü sonucu yüzde 60 etkileyecek AYT ve dil sınavı var.Pazar günü yapılacak sınava ağırlık verilmeli.Ailelerin tutum ve duyguları sınav hakkında ve öğrencilerin sınavla ilgili duyguları, öğrencilerin sınava yaklaşımları ile doğrudan ilgilidir.Aileler, sınavla ilgili duygu ve düşüncelerinden bahsederken aralarındaki bağlantılara dikkat etmelidir.Özellikle sınav motivasyonu hisseden çocukların sınav motivasyonu ebeveynleri tarafından anlaşılması daha olumludur.”
Velilerin sınav sonucuna odaklanmak yerine sınava hazırlık sürecinde göstermiş oldukları çaba ve çabayı ön plana çıkarmaları gerektiğine işaret eden Can, “Sonuç ne olursa olsun ailelere sınavı sevdikleri söylenmeli ve hissettirilmelidir. Sınava hazırlık sürecinde bilgi, öğrencilerin motivasyon, sabır, azim, maksatlı davranışlarda değerli kazanımlar elde ettiklerini unutmayın.” görüşlerini dile getirdi.
Sınav sürecinde kaygının normal bir duygu olduğuna işaret eden Can, önemli olanın heyecan, kaygı, stres gibi duyguları doğru yönetmek olduğunu söyledi.
Kaygısı yoğun olan öğrencilerin ailelerinin okullardaki rehberlik bölümünden destek alabileceğini anlatan Can, şu ifadeleri kullandı:
“Aileler, öğrencilerin sınav öncesi motivasyonunu kimsenin etkilemesine izin vermemeli. Arkadaş ve akrabalarla yapılan telefon görüşmelerinde olumlu ifadeler verilmesi kendilerini iyi hissetmelerini sağlayacaktır. Görüşülecek kişinin öğrencinin kaygısını artıracağı düşünülürse, sınavdan önce görüşmemek daha sağlıklı olur.Öğrencilerin kafasında sınavın nasıl geçeceğine dair olumsuz bir niyet olmalı.”Kalıplar geliştirip olumsuz konuşabiliyorlar. Anne babalar olarak ‘yapabilirsin’, ‘çok çalıştın’, ‘yapabilirsin’ gibi motive edici olumlu niyet diliyle kendinizi destekleyebilirsiniz.”